Verschil tussen een allround SUP en touring SUP

De afgelopen jaren is het suppen explosief gegroeid. Er is een ongelooflijk aanbod aan SUP boards en er zijn veel verschillende soorten te koop, waaronder de twee meest gebruikte boards, de allround SUP en de touring SUP. Nu zul jij jezelf afvragen: wat is nu het verschil tussen deze SUP’s?

De vorm van een SUP

Een belangrijk verschil tussen een Allround SUP en een Touring SUP is de vorm. Deze vorm heeft een grote invloed op hoe een SUP zich verplaatst in het water. Een Touring SUP heeft een spitsere punt waardoor deze makkelijker door het water snijdt, een Allround SUP heeft een wat rondere punt waardoor deze makkelijker draait en wat stabieler is.

Touring SUP vs. Allround SUP

Wanneer je langere afstanden wil varen (dat noemen we touren), wil je jezelf soepeler en sneller door het water verplaatsen dan wanneer je de SUP gebruikt om kleine afstanden te varen (allround).

Doordat de touring SUP smaller en dus gestroomlijnder is, is deze SUP het meest comfortabel en efficiënt op langere afstanden. Wanneer je ervoor kiest om kortere afstanden af te leggen, waarbij je veel en gemakkelijk wilt manoeuvreren is de allround SUP een ideale keuze. Dit type board wordt vaak aangeraden voor beginners, gezinnen en voor suppers die graag hun hond mee willen nemen.

Stabiliteit van de SUP

Doordat de SUP’s verschillend zijn qua vorm is er ook een verschil in de stabiliteit tussen de twee boards. Ondanks dat een touring board vaak meer volume heeft is het door zijn spitse en vaak smallere vorm minder stabiel dan een allround board, dat ronder is van vorm. Daarnaast is er de vuistregel, hoe breder het model wordt, hoe stabieler hij is

Volume van de SUP

Een SUP is in verschillende volumes verkrijgbaar, deze worden in liters aangeduid. De keuze van volume is afhankelijk van diverse factoren. Wanneer je een beginnende supper bent is het prettig om stabiel op jouw board te kunnen staan. Hoe meer volume een board heeft hoe stabieler hij zal zijn op het water. Hiernaast kan het gewicht van de gebruiker ook invloed hebben op de keuze van volume. Wanneer je een gevorderde supper bent of het board graag sportiever wil gebruiken kan je de keuze maken voor een board met minder volume. Het board is dan kleiner, wendbaarder en zal uitdagender zijn.

Tips bij aankoop van een SUP

Wil je een SUP kopen met de zekerheid dat die het beste matched met jouw wensen en omstandigheden, of wil je een bestaand board of peddel upgraden? Bij Herman Lieven helpen we je graag het meest geschikte materiaal te vinden. Je kunt praktisch alle boards testen direct aan de waterkant daarnaast bieden wij ook privé testsessies, dan krijg je alle aandacht en kun je de datum en tijd zelf bepalen. Bij een privé testsessie zijn ook een les/uitleg, 2 adviesgesprekken en onze 100% tevredenheidsgarantie inbegrepen. 

SUP Board Keuzehulp

Wij begrijpen dat niet iedereen naar ons testcenter kan of wil komen. Daarvoor hebben wij een keuzehulp gemaakt, dat is een pagina vol informatie over de verschillende SUP types. Neem eens een kijkje op deze SUP aankoop keuzehulp pagina.

Kom eens langs in onze winkel in Den Bosch. Onze supspecialisten vertellen je graag nog meer over de mogelijkheden.