Je ziet de laatste jaren steeds meer suppers op het water. De fanatiekeling die een SUP Workout doet, gezinnen die SUPPEN of gewoon vrienden die samen Suppen. Suppen is voor vrijwel iedereen toegankelijk.

Wanneer je begint met Suppen besef je niet direct waarom een sup peddel zo belangrijk is. Er is een grote diversiteit in sup peddels, maar welke peddel past bij jou en jouw behoeftes? Wij hebben verschillende kenmerken van sup peddels op een rijtje gezet zodat je weet waar je op moet letten wanneer je een SUP peddel koopt.

SUP Peddel Materialen

Sup Peddels kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, elk met hun eigen voor- en nadelen. Naar mate je meer SUP ervaring krijgt merk en leer je dat een goede peddel onmisbaar is. Een goede SUP Peddel is lichter van gewicht en stijver waardoor je minder energie verbruikt en meer voortstuwing genereert. Hieronder zetten wij de drie verschillende materialen uiteen.

Carbon Peddel:
Een Carbon SUP peddel is extreem licht van gewicht wat zorgt voor extra comfort. Hou er rekening mee dat er verschillende gradaties zitten in de hoeveelheid carbon die in een peddel zit. Hoe meer carbon, hoe lichter de peddel zal zijn en hoe meer comfort je zult ervaren. Carbon SUP peddels zijn wel wat minder sterk dan een glasfiber of aluminium peddel. Door de stijfheid van carbon ervaar je veel minder energie verlies dan bij een aluminium of glasfiber peddel wat heel belangrijk is bij langere SUP tochten of sportieve suppers.

Glasfiber Peddel:
Glasfiber is naast carbon een veel gekozen materiaal voor een peddel. Glasfiber is een iets zwaarder materiaal dan carbon waardoor het minder kwetsbaar is. Het peddel comfort is lager dan bij carbon maar aanzienlijk hoger dan bij een Aluminium SUP peddel. Je hebt met glasfiber meer energieverlies dan bij carbon maar een stuk minder dan bij aluminium. Een belangrijke reden om te kiezen voor een Glasfiber SUP peddel is de prijs, hij is een stuk voordeliger dan een carbon peddel.

Aluminium Peddel:
Een aluminium SUP peddel wordt veel gebruikt wanneer de peddel tegen een stootje moet kunnen. Aluminium is namelijk het sterkste materiaal. Het is ook het zwaarste materiaal, wat zorgt voor minder peddel comfort maar tegelijk is de peddel sterker en een stuk goedkoper. Voor een gezin met kinderen is dit materiaal een goede optie.

Peddel Lengte en Type

Al onze SUP Peddels zijn in lengte verstelbaar zowel de 2-delige SUP Peddels als de 3 of zelfs 4-delige peddels. Je hebt hiervoor geen gereedschap nodig, je maakt een klemmetje los en schuif je peddel in of uit. Daarna sluit je de klem weer op de juiste SUP peddel lengte.

2-Delige SUP Peddel

Een 2-delige peddel bestaat uit een lange peddel met bovenaan bij het handvat een uitschuifbaar deel waarmee je de lengte bepaald. Deze peddels zijn heel stijf waardoor je minder energie verlies hebt bij het peddelen. Hij is alleen vrij lang, je moet hem wel kunnen opbergen en meenemen.

3-Delige SUP Peddel

Een drie of zelfs 4-delige SUP peddel is makkelijk mee te nemen doordat je hem in kleinere delen uit elkaar kunt klikken. Dit is natuurlijk fantastisch als je hem mee op vakantie wilt nemen of ergens op wilt bergen waar ruimte een issue is. Denk bijvoorbeeld aan een boot, schuur of caravan. Het nadeel is dat, zeker bij een aluminium peddel, er meer speling op de peddel zit waardoor je meer energie verliest dan bij een 2-delige peddel.

Onze SUP winkel in ‘s-Hertogenbosch

Wil je meer weten over welke peddel het beste bij jouw supstijl past? Kom eens langs in onze winkel. Onze SUP specialisten vertellen je graag meer over welke SUP Peddel het beste bij jou past. Wij hebben zeer veel SUP Peddels op voorraad.

Daarnaast bieden wij ook erkende ASI SUP Cursussen waarbij we dieper ingaan op de techniek van het suppen. Je leert tijdens die SUP Cursus ook welke peddels en andere SUP materialen er zijn en die het beste bij jou passen.