• Gratis verzending vanaf € 60,-
  • 30 dagen geld retour
  • 1.000 m2 winkel
  • Zeer goed bereikbaar

Onderhoudstips voor je opblaasbare SUP

Of je SUP nu een paar jaar oud is of net uit de verpakking, het onderhouden van je board staat voorop. Voor de beste resultaten en een langere levensduur van je board delen we enkele eenvoudige tips met je.

Reinig je board

De eerste stap om je board schoon te houden, is door hem na elk uitstapje eenvoudig af te spoelen met zoet water. Dit is een snelle en eenvoudige manier om te voorkomen dat vuil of zout je board beschadigen. Het gebruik van microvezel doekjes om je board na gebruik te drogen, helpt om zijn goede conditie te behouden. Af en toe wil je je board misschien een grondige wasbeurt geven, dat kan met groene zeep of een ander niet agressief product zoals lichte afwasmiddelen. 

Droog je board

Als je thuis bent na het suppen is het belangrijk je board goed te laten drogen. Schimmels gedijen in vochtige omgevingen, dus een vochtig board kan eenmaal ingepakt niet verwijderbare vlekken krijgen. Leg je board uitgerold ergens neer waar deze kan drogen, zodra alles goed droog is mag het board weer terug in de (droge) opbergtas. Als je van plan bent je board voor een langere tijd op te bergen, zorg dan voor een extra grondige droging.

Ventielen en Vinbox

Je vinbox en ventiellen zijn geweldige plekken om vuil en zand te verbergen, dus zorg ervoor dat je deze goed controleert. Dit kun je prima doen tijdens het wassen en drogen van je SUP.

Pas op voor zonlicht (UV straling)

We houden er allemaal van om op het water te zijn als het zonnig is maar we weten ook hoe schadelijk de zon kan zijn, vooral als we er zonder bescherming aan worden blootgesteld. Dit is ook van toepassing op je SUP materialen. De UV-straling zal uiteindelijk op de een of andere manier je materiaal aantasten. Als je het materiaal niet meer of niet meteen gebruikt, probeer het dan zoveel mogelijk uit de zon te houden. Leg je opgeblazen SUP board niet in de volle zon wanneer je het niet gebruikt.

Te hoge luchtdruk door de zon (PSI)

Luchtdruk (PSI) in opblaasbare SUP's is erg belangrijk, maar wat doen we als het buiten echt warm en zonnig is? Op die erg warme en zonnige dagen adviseren wij je de druk een beetje te verlagen om wat ruimte te creëren voor de extra luchtdruk die wordt opgebouwd door het uitzetten van opwarmende lucht. Laat bijvoorbeeld 2 of 3 PSI druk uit je opblaasbare board weglopen door het ventiel kort in te drukken. Plaats je board eenmaal uit het water nooit in de directe zon.

Opslag van je SUP

Als we niet van onze opblaasbare boards genieten, moeten we ervoor zorgen dat ze correct worden opgeborgen. Heb je ruimte om je SUP in opgeblazen toestand te bewaren dan is dit ideaal, echter er mag dan niet meer dan een paar PSI druk in zitten. Het gaat er alleen om dat het board vorm heeft. Plaats geen andere items op het board omdat dit zwakke plekken kan veroorzaken, deze spullen zullen er dan waarschijnlijk de hele winter op staan. Heb je niet de ruimte de board in opgeblazen toestand te bewaren doe de SUP dan netjes, schoon en droog in de bijgeleverde tas. Bewaar losse items zoals peddel en vin niet in diezelfde tas maar los ervan. Zo heb je het langste plezier van jouw geliefde SUP board.

Vervoer van je SUP

Voor opblaasbare boards is de meegeleverde tas ideaal voor alle soorten transport. Gebruikt als rugzak of als bagage op wieltjes die je achter je aan sleept, neem je je SUP gemakkelijk mee naar de meeste plaatsen. Als je liever je SUP opgeblazen vervoert dan moet je hem veilig op je auto bevestigen met dakdragers en spanbanden. Zorg er om te beginnen voor dat je een set dakdrager kussens hebt, omdat dit elke vorm van wrijving tussen het board en de dakdragers voorkomt, waardoor veel ongewenste schade wordt voorkomen. Het board moet stevig worden vastgemaakt om te voorkomen dat het beweegt als de auto eenmaal gaat rijden. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de banden het board niet beschadigen doordat ze te strak of gedraaid te zitten.

  1. McNett - GearAid Aquasure reparatielijm

Producten 9 tot 12 van 12 in totaal

Pagina
 

Onderhoud tips voor je SUP accessoires

De accessoires die je bij je opblaasbare SUP gebruikt hebben natuurlijk ook wat onderhoud nodig. Zo kan je deelbare peddel soms wat siliconen spray gebruiken, je SUP tas wat ritsen smeermiddel en de pomp een smeerbeurt.

Peddel onderhoud

Een deelbare peddel kan soms wat lastig in en uit elkaar gaan na verloop van tijd, dit kun je voorkomen door wat WD40 of een ander smeermiddel in spray vorm te gebruiken. Uiteraard is spoelen met zoet water na ieder gebruik belangrijk net zoals het droog  opbergen.

SUP tas onderhoud

Indien je wel eens op zoutwater peddelt is het extra belangrijk je SUP tas met zoetwater te spoelen. Als zout water tussen de ritsen gaat zitten kan het snel gebeurd zijn met die rits, dat wil je voorkomen. Er zijn allerlei rits schoonmaak en smeermiddelen op de markt, afhankelijk van het materiaal (metaal of kunststof) kies je daarvoor een product. Berg je de SUP tas voor langere tijd op zorg er dan voor dat deze goed schoon en droog is, de ritsen zijn gesmeerd en de tas niet te vol zit ,vouw het board dus goed en vacuüm op.

SUP Vin

Zorg dat de eventuele schroef of moer goed schoon en gesmeerd zijn (siliconen spray) en indien de vin bramen heeft schuur je die heel voorzichtig weg. Leg de vin netjes weg zodat die niet kan beschadigen of vervormen, zeker bij een “slide in” model is vervorming funest.

SUP Pomp

Vaak zit er bij de pomp een onderhoud instructie, lees deze goed door en bewaar die. Het belangrijkste bij de pomp is deze zandvrij en gesmeerd te houden. Bedenk dus bij het opblazen van de board op welke plekken dit misschien minder handig is. Aan het strand bijvoorbeeld zou je even richting de weg of een ander zandvrij stuk kunnen lopen om je board daar op druk te brengen. Leg de pomp nooit zomaar op de grond en zorg dat deze altijd netjes en schoon is. Voor het smeren kun je het beste WD40 spray gebruiken, weet je niet of er aan jouw pomp aanvullend onderhoud zit neem dan contact op met de plaats van aanschaf of de fabrikant.

Neopreen SUP kleding

Kleding zoals wetsuit, sokken, laarsjes en top hebben een aantal keer per jaar een speciale wasbeurt nodig. Neopreen is een rubber product dat door zonlicht, zout en andere externe oorzaken kan uitdrogen. Ook warmte speelt hierbij een rol, bewaar deze items niet op een plaats waar het altijd erg warm is. Gebruik nooit agressieve wasmiddelen of vlek verwijderaars, was het liefste met een groene zeep en dan heel weinig. Tijdens de speciale wasbeurten gebruik je een neopreen wasmiddel, dit is te koop bij de betere duik en SUP winkels, ook wij hebben dit in ons assortiment. Omdat dit wasmiddel een neopreen conditioner bevat zal je neopreen materiaal langer soepel en goed blijven. Kijk uiteraard altijd naar het wasvoorschrift in de betreffende items.