• Gratis verzending vanaf € 60,-
  • 30 dagen geld retour
  • 1.000 m2 winkel
  • Zeer goed bereikbaar

SUP-board keuze hulp

Je kunt verschillende opblaasbare SUPS kopen, maar welk type SUP is het meest geschikt voor jou?  Waar ga je de SUP het meest gebruiken en wat is je huidige ervaring? De verschillen zitten vooral in de vormgeving van de SUP (lengte, breedte, volume, vorm van de voor- en achterkant). Wij bieden je hulp bij het kopen van een SUP Board, uiteraard kunnen wij je ook persoonlijk advies geven in onze SUP winkel in Den Bosch.

Verschillende SUP Board varianten:

Allround – Deze SUP wordt gebruikt op vlak water zoals rivieren, kanalen, plassen en sloten. De allrounder SUP Boards hebben allround eigenschappen tussen een golf SUP en Touring SUP’s. Allround SUPs zijn extra breed wat in combinatie met een rondere voor en achterkant zorgt voor veel stabiliteit en wenbaarheid. In tegenstelling tot een Touring SUP heeft een allrounder dus een rondere outline. Verder zijn ze vaak voorzien van elastieken zodat je een tas o.i.d. kan meenemen.

Race – Een SUP-race winnen kan natuurlijk alleen op een echt race board! Een race SUP is lang, smal en voorzien van weinig extra's. De glide van een race SUP is perfect en je kunt langdurig aan één zijde van de SUP peddelen. Onnodig tijdverlies met het oversteken van je peddel is dus niet nodig, je kunt gebruik maken van je sterkere voorkeurs kant. Raceboards zijn vooral populair in de maten 12.6” en 14.0” en daarbij 20 tot 26 inch breed. Dit zijn min of meer eenheidsklassen, waar veel wedstrijden in georganiseerd worden. Een smalle race SUP is natuurlijk sneller dan een brede SUP mits de gebruiker de juiste balans en techniek beheert. Er zijn opblaasbare race boards die in de recreatieve markt het meest gebruikt worden, ze zijn een stuk goedkoper, sterker en makkelijker mee te nemen dan de andere varianten.

Touring - Boards uit deze categorie zijn in Nederland veruit het meest verkocht omdat ze speciaal ontworpen zijn voor gebruik op vlakwater. In de regel zijn Touring SUP’s langer dan allrounders en voorzien van een rechte achterkant en spitsere voorkant, waardoor ze een veel betere glide hebben. De spitse neus en rechte achterkant zorgen tevens voor een goede tracking waardoor je met gemak afstanden op vlak water kan peddelen, ook heeft de wind (afhankelijk van het gekozen model) veel minder invloed op je koersvastheid.

De lengte van een board

SUP afmetingen worden aangegeven met de Amerikaanse maten feet en inches, bijvoorbeeld een 12’6” board heeft een lengte van 12’ (feet) en 6” (inch). Een Amerikaanse feet is ongeveer 30 cm, een inch is ongeveer 2.5 cm. Algemeen gezegd, hoe langer en smaller het board hoe sneller deze peddelt en hoe beter de tracking is (tracking is dat het board recht vooruit wil varen). Smallere boards zijn wat minder stabiel dan een board dat breder en korter is maar hoe stabieler de SUP hoe minder lekker deze door het water glijdt. Ben je zelf vrij klein (zeg 1.70m of kleiner) dan is een board van 10'0" goed te gebruiken, je kuntaltijd een langer board kiezen mits deze niet te breed en zwaar is voor je. Voor langere suppers is een 11.6 of 12.6 een goede maat. Zoek je een board om mee te toeren of om als allround SUP te gebruiken dan is een breedte van 30 inch (30inch x 2.54 cm = 76.2cm) of groter ideaal.

Persoonlijk advies

Wij helpen je graag verder. Op deze pagina vind je basis informatie over SUP boards, alle deze informatie is gebaseert op vuistregels, theorie en specificaties van de fabrikanten. Het meest geschikte board is vaak afwijkend van deze standaard gegevens i.v.m. persoonlijke voorkeuren, eigenschappen en wensen. Laat je daarom altijd advieseren door een specialist. Je kunt ons bereiken via e-mail, telefoon of langskomen in onze SUP winkel in Den Bosch.

SUPwereld.nl is officieel testcenter voor o.a. MOAI, Jobe, Naish & Red Paddle

Je kunt bij ons een zeer grote variatie aan boards en peddels testen, dit doen wij in combinatie met persoonlijk advies, op en langs het water. Heb je interesse om een SUP board te testen? Neem dan contact met ons op.