• Gratis verzending vanaf € 50
  • Uitstekende service
  • 1.000 m2 winkel
  • Zeer goed bereikbaar

SUP-board keuze hulp

 

Er zijn verschillende modellen en types opblaasbare boards te koop. Maar welk type is het meest geschikt voor jou? De verschillen zitten vooral in de vormgeving van de SUP; lengte, breedte, volume en de vorm van de voor en achterkant, waar ga je de SUP het meest gebruiken en wat is je budget? Deze factoren zijn belangrijk om tot de juiste keuze te komen. Laat je adviseren door een kenner en koop altijd bij een winkel met persoonlijke ervaring, daar krijg je de service & kennis die nodig is bij aanschaf van je eigen SUP. Als je zelf niet SUPt kun je ook geen anderen adviseren.


Waar ga je de SUP voor gebruiken?


SUPPEN kan verdeeld worden in verschillende categorieën. Je kunt diverse soorten boards gebruiken, de ene is beter geschikt voor bijvoorbeeld mini tourtjes en spelen op een recreatie plas terwijl de andere veel beter presteert op vlak water en het maken van langere tochten (>10km). Verder kun je deze sport recreatief, competitief, semi-professioneel en professioneel beoefenen. Voor de meesten onder ons zal het als hobby zijn en dus recreatief, soms zelfs als vervanging van de sportschool of een wandeling door de natuur om opnieuw op te laden voor het drukke leven dat we hebben.


Dit zijn een aantal board varianten:


Allround – Deze SUP kan gebruikt worden op vlak water zoals rivieren, kanalen, plassen en sloten. De allrounders hebben mix-eigenschappen tussen een golf SUP en Touring SUP’s. De extra breedte van deze SUP’s in combinatie met een rondere voor en achterkant zorgen voor veel stabiliteit en wenbaarheid. In tegenstelling tot een Touring SUP heeft een allrounder dus een rondere outline. Dit zorgt ervoor dat er een goede wendbaarheid aanwezig is in het board. Verder zijn ze bijna altijd voorzien van elastieken zodat je een tas o.i.d. kan meenemen. Met een allround SUP kan je daarom zowel terecht op het vlakke water als op zee achter de branding langs de kustlijn. Er zijn veel soorten allround SUP’s; de ene heeft bijvoorbeeld veel eigenschappen van een wave SUP, terwijl de ander meer het karakter heeft van een Touring SUP.

  1. 76739.JPG
    Jobe Yarra 10.6 - SUP - Opblaasbaar - Compleet Pakket - 2022 Model
    Aanbiedingsprijs € 719,00 Normale prijs € 799,99


Race – Een SUP-race winnen kan alleen op een echt race board! Een race SUP is lang, smal en super gestrekt. De glide van een race SUP is perfect en je kan langdurig aan één zijde van de SUP peddelen. Onnodig tijdverlies met het oversteken van je peddel is dus niet nodig, je kunt gebruik maken van je “sterkere” kant ofwel voorkeurs kant. Raceboards zijn vooral populair in de maten 12.6” en 14.0”. Dit zijn min of meer eenheidsklassen, waar veel wedstrijden in georganiseerd worden. De snelste klasse is de 14.0. Naast de verschillende lengtes, kan je een race SUP ook in verschillende breedtes krijgen, gemiddeld zijn deze tussen de 20 en 27 inch breed. Een smalle race SUP is natuurlijk sneller dan een brede SUP. Vergeet echter niet dat het een nadeel kan zijn in ruwe omstandigheden zoals de start of tijdens lange afstandswedstrijden. Verder zijn deze SUP’s vaak bijzonder licht en daardoor dus ook kwetsbaar en kostbaar.

 

Touring -Deze categorie is de meest gebruikte omdat je er uitstekend tourtochten mee kan maken, iets wat in Nederland bijna overal kan en erg gaaf is om te doen. De SUP’s zijn speciaal ontworpen voor gebruik op vlakwater en dus perfect om de wat langere afstanden te peddelen. In de regel hebben Touring SUP’s een langere lengte dan de allrounders, waardoor ze een veel betere glide hebben, in combinatie met een beperkte breedte. De spitse neus en rechte achterkant zorgen voor een goede tracking waardoor je met gemak afstanden op vlak water kan maken. In de branding/golven zal een touring SUP niet optimaal zijn. Het neemt echter niet weg dat je ze op zee wel kunt gebruiken, want de eigenschappen van deze SUP’s zijn perfect voor ultieme downwinders. Downwind is het varen op zee met de wind mee, dus de wind in de rug of het peddelen langs de kustlijn op een rustige zee.


Hoe kies je de juiste lengte voor je SUP?


Allereerst even een korte uitleg over de maat aanduiding bij SUP boards. SUP’s afmetingen worden aangegeven met de Amerikaanse maten feet en inches, bijvoorbeeld een 12’.6” board heeft een lengte van 12’ (feet) en 6” (inch). Een Amerikaanse feet is 30 cm, een inch is 2.5 cm. Algemeen gezegd, hoe langer en smaller het board hoe sneller deze peddelt en hoe beter de tracking is (tracking is dat het board recht vooruit wil varen). Echter zijn deze boards instabieler dan een board dat breder en korter is. Verder, hoe stabieler de SUP hoe minder lekker deze door het water glijd. Ben je zelf vrij klein (zeg 1.70m of kleiner) dan is een board van 10.6 meestal de juiste keuze. Voor de langere suppers is een 11.6 of 12.6 een goede maat. Zoek je een board om mee te toeren of om als allround SUP te gebruiken dan is een breedte van 30 inch (30x 2.54 = 76.2cm) of groter goed. 

Persoonlijk advies

Wij helpen je graag verder. Op deze pagina vind je basis informatie over boards en peddels. Het is zeer waarschijnlijk dat je meer vragen hebt om tot een goede keuze te kunnen komen. Wij helpen je hier graag mee verder. Je kunt ons bereiken via e-mail, telefoon of langskomen in de winkel.