• Gratis verzending vanaf € 50
  • Uitstekende service
  • 1.000 m2 winkel
  • Zeer goed bereikbaar

Om langer plezier te hebben van jouw SUP materiaal krijg je wat tips van ons, vergeet in alle gevallen niet de handleiding van jouw aangekochte SUP te lezen en te bewaren, daar staat namelijk belangrijke bewaar, opslag en onderhoud informatie van de fabrikant.

Opblaasbare SUP

Wij adviseren een opblaasbare SUP altijd vrij van vuil op te ruimen. Dit kan je doen door na gebruik het board eerst met een aantal droge doeken schoon te maken. Zo heb je minder kans dat een steentje of iets anders scherps jouw board kan beschadigen. Maak eerst schoon voordat je het board laat leeglopen. Tijdens het opvouwen druk je de overtollige lucht via het ventiel naar buiten, hierbij leun je op het opgerolde deel. Je begrijpt dat als er scherpe dingen zoals steentjes/glas ect. op de grond liggen de kans op beschadiging bestaat. Zorg daarom altijd voor een zo schoon mogelijke ondergrond bij het opruimen en behandel het board met beleid. Nadat je het ventiel heb opengezet wacht je enkele minuten, je geeft het ventiel de kans zelf te ontluchten zodat je minder hard op het board moet leunen bij het opvouwen. Zorg dat je een eigen manier van werken creëert.

Lekkage is niet einde verhaal

Als je een lekkage hebt wil dat nog niet zeggen dat je SUP niet meer goed is, er is simpelweg een reparatie nodig. Er zijn speciale reparatie kits voor opblaasbare SUP’s (deze worden in sommige gevallen bij aanschaf vd SUP meegeleverd) die bestaan uit lijm, PVC materiaal om als plakker te gebruiken en een tool om het ventiel mee vast te draaien.

Ventiel lekt

Wanneer je ventiel lekt kan dat diverse oorzaken hebben, in de meeste gevallen eenvoudig op te lossen. Om te begrijpen waarom een SUP board ventiel kan gaan lekken eerst even een klein stukje info. Een ventiel bestaat uit een boven en onderkant (beetje zoals een bout en moer), de onderkant zit in het board en de bovenkant zit er op geschroefd. Om dit luchtdicht op het PVC materiaal te krijgen zit het heel goed vast gedraaid. Er zit namelijk een opstaande rand op beide ventiel delen die ervoor zorgen dat het PVC samengeperst tussen boven en onderste deel zit. Door normaal gebuik van de SUP kan het PVC en/of het ventiel wat gaan bewegen en loszitten. Heb je dus een lekkage aan de buitenkant rondom je ventiel dan is dit slechts een kwestie van aandraaien met de meegeleverde tool. Dit doe je altijd bij een board dat leeg is, je plaatst de tool op het openstaande ventiel en draait met beleid het bovenste deel vaster op het onderste deel. Kijk bij twijfel even op youtube, daar staan allerlei voorbeeld filmpjes.

Board lekt op naad

Als dit het geval is dan moet je het laten leeglopen en eerst laten beoordelen door de winkel/webshop waar je het gekocht hebt.

Board lekt (niet op een naad)

Nu is het zaak de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen, een beetje zoals je een band plakt, echter heeft een SUP board veel meer druk dus gebruiken we andere lijm en een grotere PVC patch. Je kunt (indien je die nog niet hebt) een opblaasbare SUP reparatiekit kopen.

Zorg dat je op deze volgorde te werk gaat:

1. Laat je SUP board leeglopen
2. Maak het te repareren gebied schoon en vetvrij
3. Pak een ronde PVC patch, markeer deze rondom de lekkage
4. Schuur beide delen (ronde patch + board) met fijn schuurpapier
5. Breng een laag reparatielijm aan op de patch en de gemarkeerde plek op het board
6. Wacht 20 minuten totdat de lijm droog lijkt
7. Breng nog een laag lijm aan op de eerste laag
8. Wacht 20 minuten totdat de lijm droog lijkt
9. Breng nog een laag lijm aan op de tweede laag
10. Wacht 20 minuten totdat de lijm droog lijkt
11. Breng de pleister met lijm aan op de lijm die je al op het board hebt aangebracht
12. Druk de patch goed aan en haal alle lucht er onder uit (rollen met iets zwaars)
13. Haal al de overtollige lijm weg voordat die indroogt
14. Gebruik een lijmtang indien nodig (afhankelijk van soort lekkage/locatie)
15. Laat nu 24 uur drogen voordat je het board opblaast
16. Test goed of de reparatie gelukt is voordat je weer gaat suppen